sfragides.eu

... αυτόματες & ξύλινες σφραγιδες ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ !!!

Περιοχές εξυπηρέτησης

Σφραγίδες με βουλοκέρι

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «βουλοκέρι» ταξιδεύει κανείς στο μακρινό παρελθόν, σε μία πιο ατμοσφαιρική εποχή, όπου η έλλειψη της προηγμένης τεχνολογίας που σήμερα διαθέτουμε, δυσχέραινε σημαντικά κάποιες θεωρούμενες σήμερα απλές ενέργειες, όπως η αλληλογραφία και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιες φορές ωστόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε κάποια εγχειρήματά μας, καταξιώνουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.

sfragides-voulokeri
Με κριτήριο τα συναισθήματα που προκαλούν στον παραλήπτη τους η ζυγαριά γέρνει χωρίς καμία αμφιβολία υπέρ μίας ερωτικής επιστολής, που έχει γραφεί στο μεσαίωνα με πένα και έχει σφραγιστεί μοναδικά με τα αρχικά του αποστολέα της πάνω σε βουλοκέρι, και όχι υπέρ ενός γεμάτου συναισθήματα ερωτικού e-mail. Αυτό εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο παραλήπτης ενός οποιουδήποτε μηνύματος πέρα από το μήνυμα καθεαυτό, εκτιμά ιδιαίτερα και τη φροντίδα που κατέβαλε ο αποστολέας, ως ένδειξη εκτίμησης, αγάπης ή σεβασμού.


Ιστορικά η χρήση της πρακτικής του σφραγίσματος ανατρέχει αιώνες πριν και συναντάται σε πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, αλλά και της Νότιας Ασίας, όπου στην πρώιμη αυτή μορφή τους κατασκευάζονταν όχι από βουλοκέρι, αλλά από πηλό, στον οποίο χαράσσονταν κυκλικά ή κυλινδρικά σχέδια. Η εξέλιξη της πρακτικής αυτής με τη χρήση βουλοκεριού χρονολογείται αργότερα γύρω στο Μεσαίωνα. Αρχικά αποτελούσε προνόμιο των λίγων και των ισχυρών της εποχής, ως μέσο πιστοποίησης της αυθεντικότητας των εγγράφων στα οποία ετίθετο η σφραγίδα από βουλοκέρι. Σταδιακά όμως διευρύνθηκε η χρήση τους και από αποκλειστικό εργαλείο της αριστοκρατίας και της μοναρχίας, αναγορεύθηκε σε ευρύτατα διαδεδομένο μέσο επικύρωσης μίας συμφωνίας.
Σήμερα η σφραγίδα με βουλοκέρι έχει αρχίσει να αποτελεί τάση, που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι σύγχρονοι και μοντέρνοι συμπολίτες μας. Οι σφραγίδες σήμερα κατασκευάζονται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από διάφορα ανθεκτικά υλικά, όπως ο ορείχαλκος, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή πιστότητα στην απεικόνιση του μοτίβου που αποτυπώνεται στο βουλοκέρι. Για πιο οικονομικές λύσεις προτείνεται η κατασκευή σφραγίδας με τη χρήση σκληρού ξύλου, που μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Ασφαλώς πλέον η χρήση των σφραγίδων με βουλοκέρι ουδεμία χρηστική αξία έχει, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για λόγους καλαισθησίας και διακόσμησης. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται σε προσκλητήρια γάμων, βαπτίσεων, πάρτυ, αλλά και σε μαζικότερες εκδηλώσεις, όπως καλλιτεχνικά γεγονότα, που απευθύνονται σε sui generis κοινό και στόχο έχουν ένα πρωτότυπο και αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα.
Η ανάγκη του ανθρώπου να πρωτοτυπεί και να δημιουργεί είναι έμφυτη. Όπως και η διαρκής αναζήτηση για κάτι νέο και διαφορετικό, που θα αποτελέσει αντικείμενο θετικών σχολίων και αντιδράσεων… Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρήση των σφραγίδων με βουλοκέρι, που προσδίδει αξία στις μικρές στιγμές της ζωής μας και κάνει τα σημαντικά γεγονότα να χαράσσονται αναλλοίωτα στη μνήμη των προσφιλών μας ανθρώπων.